Sunday, November 29, 2009

Rupanya di Mu’tah pun ada perkampungan Melayu.

Walaupun ada idea ataupun artikel yang berlegar dalam kepala saya, namun tempoh 3 minggu itu sudah terasa masih wujudkah saya dalam penulisan alam maya. Emmmmh.
Aidiladha 1430H
Ini merupakan raya yang kedua saya lalui setelah hari raya Aldilfitri bagi tahun 1430H. dan pada tahun ini juga hari raya Aldiladha disambut berbeza dari kampong saya. Mana tidaknya dari pagi sampai ke petang ditambah hari ini semuanya menjamah daging lembu.
Seingat saya di Malaysia tidaklah sepanjang hari samada 10 ataupun 11 Zulhijjah saya menjamah daging korban sahaja. Tapi di bumi Mu’tah keadaannya menjadi begitu dan akan begitu.
Seperti mana kita ketahui bila jatuhnya 10 Zulhijjah itu pada hari Jumaat maka ia dipanggil Haji Kubro. Sehingga berbagai pendapat ulama’ menyatakan solat Jumaat itu dihazafkan jika solat Hari raya jatuh pada hari Jumaat dengan hujah masing - masing. Mungkin hujah itu dikemudiankan sebagai perkongsian kenapa menjadi begitu.
Ceritanya disini adalah berdasarkan tajuk yang ingin dikongsikan.
Paginya di Masjid Abdullah Bin Bass yang kejauhan dari kebanyakan buyut tullabun al-Maliziyyun, kesayuan alunan gema takbir juga melibatkan pelajar Malaysia serta beberapa pelajar Indonesia dan Thailand sentiasa memerdukan dan menyahdukan dimana seolah – olah sudah menjadi tradisi alunan sebegitu dimana – mana atas muka bumi ini rakyat Malaysia berada. Seperti mana tahun – tahun sebelumnya solat hari raya bermula pada pukul 8 pagi diikuti khutbah yang dsampaikan Tuan Presiden Permata Ustaz Amirudddin bin Ibrahim.
Sebelum salam ukhwah dan bersurai, ucapan Pengarah bersama Us Hazmi Hanipa serta Ustaz Muhammad Hussin Mohd fauzi yang menekankan ibroh dari ibadah korban yang kita sambut menyelangi atur cara majlis. Foto kenangan menyambut hari raya diperantauan tidak dilepaskan. Dan menjadi kewajipan bagi kami disini.
Sebahagian Pelajar Malaysia Mu'tah di Aidiladha 1430H

Petangnya,
“ Rasa doh kito ni kat Malaysia, tak sangka ramai mari..” sapa Us Hazmi ketika melihat teman – teman lain sibuk melapah lembu yang telah ditumbangkan dalam beberapa ketika di Bait Dimasyq yang menjadi venue sambutan hari raya Aidil Adha Permata tahun ini. Kerana ruang dan lokasi bagi majlis sebegini memang tepat.
“ Yolo tu us hazmi..terasa benar di gua muse. “ balas sahabat disebelahnya sambil gelak tawa sahabat – sahabat yang lain dengan buah lawak menambahkan suasana harmoni dan riang.


Fasa terakhir sebelum dimasukkan ke dalam kawah.

Maksud saya bukan ada perkampungan orang Melayu di medan yang dahulunya menjadi ruang peperangan Mu’tah tetapi umpama itu lebih dekat saya fikirkan untuk digunakan dalam entri kali ini. Memang tidak dinafikan pelajar Malaysia Mu'tah memang ramai sehingga mencecah hampi 1000 pelajar sekitar tahun 90an. Ia merosot secara mendadak ketika mana krisis ekonomi dunia pada tahun 1997/98 lalu ramai mengambil keputusan untk pulang. Ini termasuk pelajar yang ingin menyambung pengajian ke Jordan akan berfikir dua kali akibat desakan kewangan yang memerlukan.
Mana tidaknya, hampir semua pelajar Malaysia Mu’tah turun berperang bagi menumbangkan dua ekor lembu yang saya fikir memang luar biasa besar saiz badannya. Dengan kuantiti yang ramai, dua ekor lembu serta seekor kambing untuk aqiqah itu selesai dilapah dan siap dibungkus pada jam 6 malam untuk diagihkan.
Dengan kerja kuat Unit Persegaran untuk menyiapkan sambil dibantu teman – teman bait Dimasyq bagi menu – menu untuk dihidangkan pada keesokan harinya diteruskan. Lima menu yang akhirnya disiapkan siap pada jam 8 pagi setelah 14 jam bersengkang mata agar majlis berjalan lancar. Alhamdulillah.
Hasil perbincangan dalam mesyuarat yang lalu memutuskan pukul 10 pagi sehingga 1 petang adalah bagi pelajar akhawat dan pukul 2 petang sehingga 4 petang pula untuk tetamu dari syabab.
Dengan jemputan pegawai kedutaan serta ketua MSD Haji Sulaiman Bin Ismail sekeluarga menambah seri majlis raya semalam tidak dilupakan. Tak lain tak bukan yang kami anggap sebagai bapa kami di bumi Urdun yang tidak lekang dari senyuman bagi sesiapa yang mengenalinya.
Bila merantau di perantauan, ukhwah itu lebih dekat dan realistik.
Gambaran ikatan ukhwah itu dibuktikan dengan masing – masing bersembang dan bergelak tawa antara pelajar – pelajar Malaysia. Jadi, majlis sebegini akan mengeratkan pelajar Malaysia yang dikenali kumpulan minoriti di bumi Mu’tah. ( jangan jadikan waktu makan sahaja ukhwah itu dibina, kerana dalam seharian bermu’amalah itu adalah ukhwah yang berpanjangan walaupun tanpa disertai sesi makan ).
Kerja – kerja akhir sudah diselesaikan pada jam 7 malam dengan muka – muka keriangan walaupun wajah keletihan itu bakal diterjemahkan ketika rebahnya jasad di atas tilam akibat seharian bekerja.
Firman Allah s.w.t:
“Maka tatkala anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: “Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu?” Anaknya menjawab: “ Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya Allah ayah akan mendapati daku dari kalangan orang yang bersabar” as-Saffat; 102
Alakulihal, harapan kita semua adalah apa yang dilakukan mendapat ganjaran dan dikira sebagai amal soleh disisiNya. Roh pengorbanan yang dilakukan dimana Nabi Ibrahim a.s menyembelih anaknya Nabi Isma’il a.s itu setelah mendapat ilham melalui mimpi daripada Allah akan menyerap ke seluruh hati kita terutama kita sebagai pelajar Muslim dan lagi utama kita ADALAH SEORANG MUSLIM.
Komen anda adalah satu buah penambahbaikan admin.
Wallahua'alam bis sowab