Tuesday, May 25, 2010

Salam juang buat sahabat – sahabat yang akan menghadapi Imtihan Nihaie

Selamat menduduki buat semua sahabat sahabiah yang akan menduduki imtihan niha’ie pada pagi ini. Seperti diketahui umum imtihan kita akan berlangsung bermula hari ini 26 Mei sehingga 9 Jun 2010 ini. Ada yang berselang harinya dan ada yang berturutan hari peperiksaannya.

Namun, ulangkaji, menghafaz, serta perbincangan bagi meningkatkan kefahaman sudah dilakukan sebelum daripada itu dan masih berterusan sebelum tibanya hari peperiksaan.

Peperiksaan itu tidak lain dan tidak bukan adalah medan untuk menguji sejauh mana kefahaman kita akan madah yang dilalui. Tetapi jangan diniatkan matlamat menuntutnya ilmu kita itu hanya pada imtihan. Teringat ada kata – kata sahabat ana

“ Menuntut ilmu kerana Allah, Study untuk exam “

Saya mendoakan kejayaan itu tiba hasil usaha kita yang berlipat kali ganda. Tapi perlu diingat, kejayaan itu hanya datang dari kurniaan Allah. Walaupun berusaha mana sekalipun tetapi gagal mungkin disitu ada hikmahnya. Kerana apa, setelah kita berusaha untuk yang seterusnya doa jangan dianaktirikan. Yang terakhir harapan kita sebagai wasilah kita sebagai hamba yang mengharap kejayaan dari tuhannya jangan dikesampingkan.

Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya. Surah Al-i'Imran : 2 , 159

Samada imtihan itu berlaku di bumi Jordan, Mesir, Malaysia ataupun yang mengenali diri ini, saya mendoakan untuk semua. Bak nukilan loghat orang pantai timur “ kito pakat – pakat doa belaka deh..” amin ya Rabbal ‘alamin.

Ehhh..macam kenal je tempat ni.ya2..bisa ingat si..

Salam perjuangan, salam kecemerlangan, salam untuk semua.

Bitaufiq wan najah.amin...

Darul Muttaqin, Mu’tah Karak