Tuesday, September 15, 2009

Ringkasan kenangan dari Darul Quran.


Beberapa hari sebelum berangkat ke bumi Jordan, saya singgah sebentar ke bumi yang memperkenalkan ‘ulumul Quran dan tarbiyah yang menyedarkan saya tentang apa itu dai’e. Pada hari Khamis 3 Sep 2009 yang lalu tidak lain hanyalah mendapatkan sedikit kata – kata taujihat serta bermaafan dengan para pensyarah serta adik – adik yang bakal ditinggalkan.

Di samping itu, urusan Sekretariat Smutem yang masih berbaki sebelum saya bertolak pada 6 Sep 2009.

Secebis kenangan yang dibina selama tiga tahun memang singkat namun natijahnya begitu menyentuh hati saya sebermulanya Mafatihul Mahabbah sehingga penganugerahan Diploma DQ.

Pertama kali mendengar kalimah usrah.

Dimana usrah diperkenalkan kepada saya yang diisi di dalamnya erti ukhwah dan lebih jauh lagi adalah peranan kita sebagai dai’e ila Allah. Itu resepi yang saya rasa ia sangat manis dalam berjuang di bumi itu tatkala diri mula menyesuaikan diri.

Saya tujukan kepada Abg Yusuf Al – Assidiqi yang sedang menuntut di tahun tiga dalam takhassus Qiraat Shoubra Mesir manakala Abg Muhammad Rasyidi yang menuntut di bumi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia ( UIAM ). Kalian adalah naqib yang tidak jemu – jemu mendidik erti ukhwah di kala itu saya seakan – akan bermain tarik tali dalam berusrah.

Ia perlu diteruskan,

Saya yang ditarbiyah maka saya perlu berkongsi sistem tarbiyah Islamiah dengan anak usrah saya yang saya anggap sebagai pelengkap ilmu kerana mereka inilah berkongsi sedikit sebanyak tentang sains, teknologi dan bidang profesional. Tidak kurang hebatnya dalam bidang agama juga diperbincangkan dalam usrah kami.

Kalian memang aspirasi saya (Asyraf Bin Yasin ,Norhisyam Bin Nazir Ahmad – UIAM PJ, Ahmad Suhaib Bin Abdul Rashid - Jordan. Mohd Luqman Bin Zulkepli –Jordan, Muhammad Asyraf Bin Kosnan - Jordan. Abdullah Hafidz Bin Gazali – GMI Bangi bagi tahun persediaan sebelum ke Jerman, Aqid –Medic Kaherah ).


Saya berpasangan dengan Mohd Aizzat Abdul rahim – UIAM PJ sebagai teman dalam memimpin usrah. Lalu terbinalah usrah yang dinamakan hijrah.

Dalam era kepimpinan PERKEMAT 07/08 jua mengajar saya erti kepimpinan dalam organisasi ataupun berpesatuan. Dengan bimbingan abang – abang serta kakak – kakak serta teman dalam pimpinan jua samada teguran, sandaran,idea dan gagasan dalam mengekalkan bi’ah solehah yang semakin dicalari di bumi barakah Darul Quran.

Bermula Abe Ehsan Fadhli, Firdaus Kadir, Muhammad Syaukani, Muhammad Asyraf Ghazali, Muhammad Azan, Muhammad, Mohd Tarmizi, Mohammad Fakhrurazi, Muhammad Ridzwan Azmi, Ahmad Amir Hafizi Serta adik Qutaibah yang sedang memimpin sekarang ini. Tidak dilupakan pada akhawat barisan pimpinan yang turut sama – sama menyumbang dalam mencapai misi yang murni ini. Tahniah khusus buat kalian semua atas komitmen yang ditunjukkan.


Barisan kepimpinan 06/07 ( berjubah Biru ) dan 07/08 ( berjubah putih )

Medan tarbiyah mengajar erti seorang dai’e.

Saya ditarbiyah supaya melihat dunia dengan memandang keluasan akhirat iaitu dikaderkan sebagi dai’e. Dimana peranan itu adalah wajib bagi seseorang mukmin bagi mencapai kembali Khilafah Islamiah yang telah terkubur.Teman seperjuangan yang kita lalui bersama – sama tersenyum tatkala mengenangkan kembali saat indah itu. Kalian berada di kala senang dan juga susah, pendorong, sahabat yang sentiasa membantu. Saya tujukan khas kepada Khairun Nasirin, Ridzwan Aziz, Mursyid, Zulkifli Makhtar, Abg Mahmud, Qairy Awang, Syafiq Alias, Fakhrul Hayyi Dan Yusran. ( Maaf kerana tidak ada gambar teman - teman ).Dan sebelah akhawat yang turut sama sebagai sayap kiri.

Adakah tarbiyah hanya kepada generasi saya, tidak diikongsi serta tidak diwasilahkan ke generasi akan datang. Kerana perjuangan tidak akan berakhir pada hari ini sebagaimana perjuangan tidaklah bermula pada hari ini.

Bagaimana seusai saya ditarbiyah...

Mungkin sekadar coretan - coretan sebelum ke Mu’tah Karak

p/s : Emmh..kalau ada rezeki ia akan bersambung lagi. Andai sedikit masa itu terluang untuk perkongsian yang akan datang mungkin bertemu lagi.

No comments: